År 1897 utlyste James Fredrik och Blanche Dickson en arkitekturtävlan om ett slott i elisabetansk stil och resultatet är detta typiskt brittiska slott här i Sverige, närmare bestämt på en halvö i Kungsbackafjorden i Fjärås socken. Det är en spännande kombination av engelskt 1500-tal med jugendstil och dåtidens moderniteter som värme, elektricitet, dammsugare, rundspolande duschar osv och fullt med spännande och intressanta små detaljer överallt.
Ambitionen var att skapa både ett representativt och komfortabelt hem och den som fick uppdraget efter arkitekttävlingen var Lars Israel Wahlman. Tyvärr han James Fredrik avlida strax efter att uppförandet av slottet påbörjats. Han dog av blodförgiftning som han fått genom att vira blyhaltigt papper från en flaska om ett skadat finger. Så det blev Blanche som kom att färdigställa slottet ihop med Wahlman. Uppförandet startade 1898 och slottet stod färdig i all sin prakt 1904. Slottets arkitektur är ovanlig i Sverige och vad som var helt unikt i landet var att slottet dessutom uppfördes som ett samhälle med en allmogeby bestående av arbetarbostäder i nationalromantisk stil med rödmålad träpanel och vita knutar, storstuga och slottskyrka. James Fredrik och Blanche lät anlägga dåtidens största svenska stuteri med uppfödning av rashästar och i allmogebyn kunde då de 30-talet anställda som hade hand om gården och betesmarkerna bo. Inne på slottet jobbade en handfull tjänstefolk och de hade sin egen del av slottet. I slottet finns 35 st rum.

Tjänstefolkets bostad
Egendomen Tjolöholm är känd så långt tillbaka som till 1200-talet, då den omnämns under namnet Thiulfö i den danske Kong Valdemars Jordebog. Egendomen har ju självklart ändrat utseende genom årens lopp och ägarna är många och namnen kända. Det blev dock inte svenskt förrän 1659 (innan var området danskt) och ägaren var då fältmarksalk Carl Mauritz Lewenhaupt. Det såldes 1692 till Fabian Wrede och genom giftemål tillföll det släkten Sparre år 1701. 1751 köpte landshövdingen Hans Hummelhielm det och 1774 köptes det av Anders Swalin och var fideikomiss i hans släkt fram till 1841 då britten Richard Dann köpte det. Hans arvingar sålde det till Werner Santesson som lät bygga en slottlik herrgård i renässansstil. När så James Fredrik och Blanche Dickson köpte egendomen var den i dåligt skick och ansågs heller inte vara tillräckligt representativ (Dickson deltog i representationen nära hovet så behövde väl ha något som motsvarade hans status och ställning).
Blanche Dickson dör av dysenteri 1906 (bara något år efter att slottet står färdigt), under en sjöresa hem efter att ha hälsat på sina bröder i Ceylon. Dottern Blanche som är i 30-års åldern och är gift med greve Carl Bonde, ärver egendomen. Blanche och Carl Bonde bodde där med sina fyra söner fram till 1920 då makarna skiljer sig (en ganska uppseendeväckande händelse på den tiden). Blanche står som ensam ägare enligt sin mors testamente. Blanche tillbringar somrar och helger på slottet och på vinterhalvåret bodde hon i Stockholm. Efter 1951 kom hon inte att bo mer på Tjolöholm och slottet kom att förfalla allt mer. Efter Blanches död köpte Göteborgs stad det år 1964. Sedan 1987 är slottet en stiftelse med Kungsbacka kommun som huvudman.
Det mesta av slottet byggdes efter Wahlmans ritningar, men en hel del inredningar togs direkt från inredningsvaruhus i London som Morris & Co, Liberty och Maple & Co. Blanche ville ha en mer konventionell inredning och Wahlman mer modernt. Det blev säkerligen en del konflikter, men slottet fick tillsist en prägel av de båda stilarna.
Slottets planlösning är strikt indelad i olika sfärer: herrskap, gäster, barn och tjänstefolk hade sina egna avdelningar. Och i centrum syns den stora hallen där rumgrupperingarna utgår ifrån (en typiskt brittiskt drag).

Stora hallen
Stora hallen är det rum som välkomnar alla gäster och här finner vi bland annat en stor öppen spis. Salamandrarna på var sida om spisen symboliserar eld. Här finns också en stor målning ”Drottningen av Saba” av konstnären Julius Kronberg. Väggarna är klädda med ekpanel. Ett vackert, handskuret golvur står vid trappan. Det beställde Blanche Dickson från Maple & Co och det har samma klockspel som Big Ben i London. Runt om i rummet finns många små detaljer så som träfigurer.

Spisen i stora hallen

Stora hallen. Till vänster i bild är den stora målningen ”Drottningen av Saba”

En liten hall som leder in till den stora hallen
Biljardrummet tillhör slottets herravdelning och har röda marmorklädda väggar. Lampan ovanför biljardbordet är utförd i försilvrad brons och ovanför biljardbordet är det en vacker glaskupol som låter solljuset sila ner och ger ett vackert ljus. Man kan lätt föreställa sig herrarna spelandes lite biljard efter maten och kanske med ett glas konjak i näven.

Biljardrummet

Biljardrummet
I det anslutande rummet kallat rökrummet kunde herrarna sedan avnjuta en cigarr eller två. Detta rum är inrett enligt dåtidens inredningsideal i morisk/arabisk stil. Denna stil blev under slutet av 1800-talet väldigt populär under en tid och den marknadsfördes till stor del av varuhuset Liberty & Co. Väggarna är klädda med dels polerad valnöt och dels ljus stuckatur.

Rökrummet

Rökrummet
Rummet kallat the Study är helt och hållet ritat av den engelska firman Liberty & Co. De har tillverkat och levererat alla ekpaneler och så även möblerna, lamporna och textilierna. Liberty kom under slottsuppförandet att bli Blanches huvudleverantör av inredning och möbler och hon var antagligen en av deras största kunder under denna tiden. Ovanför skrivbordet hänger ett porträtt av James Fredrik. På var sin sida om skrivbordet finns två dolda dörrar och dessa leder till kassavalv och vinkällare.

The Study
I anslutning till stora hallen ligger den otroligt vackra matsalen. Väggarna är klädda med ekpanel och rummet har ett utsirat och vackert stuckaturtak. Taket är prytt med den engelska rosen, den skotska tisteln och fyra olika familjevapen. En middag under tidigt 1900-tal kunde bestå av så mycket som 10-12 olika rätter och under middagen kunde man lyssna på musik från musikläktaren som finns i matsalen. Där uppe stod en musikensemble och underhöll middagsgästerna.

En vacker matsalsskänk i matsalen

Detalj från matsalsskänken

Matsalen

Matsalen

En ringledningstavla i serveringsgången/rummet. En klocka fanns i alla rum så herrskapet kunde ringa på tjänstefolket och de såg då från vilket rum det ringde

Trappa upp till övervåningen
När man kommer upp på övervåningen kommer man till en så kallad landing (engelskt ord för typ ”övre hall” eller liknande). På räcket finns ett antal fabelfigurer i trä bland annat Mickel Räv och Bocken Bruse. Liknande figurer var vanliga på elisabetanska slott under 1500-talet.

Detalj från inredningen på ”balkongen” över stora hallen

Ett vackert skrivbord placerat i den övre hallen med årtalet 1642 i relief
I det mysiga och ombonade biblioteket finns olika stjärntecken avbildade i stuckaturen i taket. Även här är väggarna klädda med ekpanel.

Biblioteket
Slottets boudoir användes som ett mer privatare skrivrum. Skrivbordet står framför fönstren och har utsikt över slottets entré. Rummet är klätt med panel av valnöt. Runt om på väggarna finns utskurna figurer som ska föreställa rollistan från William Shakespeares pjäs ”En midsommarnattsdröm”. Ovan skåpet sitter till exempel Puck. Ovan panelen är det ett vacker imiterat gyllenläder i grönt och guld.

Figuren Puck i slottets boudoir

Slottets boudoir
Sängkammaren/klädkammaren är helt inredd av Liberty & Co med bland annat en stor och ståtlig elisabetansk stolpsäng och en fotogendriven hårtork (!). Hundratals brev skrivna mellan Blanche och Liberty och många av fakturorna är bevarade, vilket gör att man har en rätt god uppfattning om i vilken omfattning Blanche köpte möbler och inredning samt hur kontakten kom att påverka inredningen. Tidiga Libertymöbler hämtade inspiration från engelsk och europeisk historia, från medeltid och myter. Möblerna skulle se gamla och mörka ut och ha tydliga hamrade metalldetaljer. Det förekom även riddarinfluenser.

Sängkammaren

Fotogendriven hårtork!

Badrum med rundspolande dusch (en riktig modernitet på den tiden). Fru Dickson hade sett dessa på Hotel Bristol i Berlin och ville ha sådana.

Ett av de andra badrummen med vackert blått kakel

Fönsterdetalj

Även dörrarnas lås har vackra detaljer. Den lyxiga tapeten är orginal.
Slottet hade som sagt gott om moderniteter för att vara slutet på 1800/början på 1900-tal. Bland annat fanns det en dammsugare. Denna var hästdragen och drogs runt slottet. De tjocka slangarna stacks in till rummen genom fönstren. Det är en ganska rejäl manick och vikten är på hela 1 ton. Det var Göteborgs mekaniska verkstad som tillverkade den.

Barnens lekstuga. Ganska lyxigt då den är stor som en mindre stuga
Att besöka Tjolöholms slott är verkligen en fantastisk upplevelse! Det finns så många vackra detaljer att beskåda precis överallt både interiört och exteriört. Så jag känner att fler besök skulle behövas då det är så mycket att titta på så det är lätt att missa mycket fastän man tycker att man tittar ordentligt. Tyvärr hann jag inte med allmogebyn, grindstugan och slottskyrkan. Så ja fler besök lär det bli!
Alla foton tagna med Fujifilm X-T2 och 18-55 f/2.8-4