Foton är tagna med Fujifilm X-T2 och ett gammalt vintage objektiv Konica Henanon AR 40mm f/1.8. Ett mycket trevligt objektiv som jag köpte på Tradera för några hundralappar!
Det är något speciellt med ruiner. Det förgängliga blir så tydligt, samtidigt som de visar på att allt ändå finns kvar någonstans. I värsta fall bara som mikroskopiska spår.
Ytterby kyrkoruin är en relativt välbevarad ruin som ligger nära Nordre älv i Ytterby, Kungälv. Före 1870 var den församlingskyrka i Ytterby församling. Den uppfördes på 1100-talet i romansk stil och låg på mark som då tillhörde Norge. Sägnen säger att det var Sankt Olof (Norges kung kung 1015-1028 och landets nationalhelgon) som uppförde kyrkan.
Kyrkan kallades länge Sankt Halvards kyrka eftersom den var vigd åt Sankt Halvard, sjöfartens helgon. Halvard som var en handelsman (som levde på 1040-talet) blev helgonförklarad genom att han räddade en gravid kvinna som blev jagad av en grupp män med svärd. Han tog ombord kvinnan på sitt skepp och seglade iväg, men ett annat fartyg med männen ombord hann upp Halvard och en strid utbröt mellan de olika besättningarna och Halvard förlorade. Man band samman dem med snaror kring halsarna så att huvudena pressades mot varandra. Man fäste sedan en stor ankarsten vid deras fötter och kastade dem i havet där de drunknade. Om man tittar noga på muren i det nordvästra hörnet av ruinen sitter en sten med en svagt synlig relief. Det är två människohuvuden som är tätt sammanpressade. Det sägs att det skall vara Halvard och kvinnan. Det berättas att när den stenen sjunkit under marken och försvunnit, då skall jorden gå under. Detta skall ske på juldagen.
Enligt en annan gammal sägen skall det finnas en massgrav utanför kyrkan, där man begravde alla dem som dödades vid Vendernas anfall mot Kongahälla år 1135.
På den gamla kyrkogården finns en gravsten över fältläkaren Ferdinand Francois Laisne som var med Karl XIV Johan i kriget mot Norge 1814. Han var också en duktig brottare, men sägnen säger att han dödades under en kamp mot en jämbördig motståndare på Kastellegården. Ferdinand ska ha brutit ryggen!
Graven har fått en fin plats mellan två stora träd där den är väl synlig.
Jag har alltid älskat att promenera runt på kyrkogårdar och är det en kyrkogård med många vackra gamla gravstenar är det ett plus. Likaså om kyrkogården är lite ruffig eftersom jag är svag för gamla, övergivna objekt. Ytterbys kyrkogård tycker jag klassar in i denna kategori väl då många av gravstenarna är från 1700-1800 -tal (och ännu äldre) och många av gravarna är rätt så vildvuxna.
De gamla inventarier som finns bevarade finns på Göteborgs stadsmuseum och i den nuvarande kyrkan i Ytterby.
Kanske var det i denna kyrka Gustav Frödings karaktär Sigurd Jorsalafarare från dikten med samma namn, satt och dagdrömde? Ja det är vad som sägs i alla fall.
Är du sugen på att ta en promenad i naturen så kan du passa på att ta en vandring i Nordre älvs naturreservat som ligger precis vid ruinen.
Vägbeskrivning: Vid stora rondellen i Ytterby, tag Torsbyvägen in mot Ytterby centrum. Fortsätt rakt fram vid rödljusen och kör tills du passerar järnvägsspåren. Tag sedan första till vänster, kyrkbäcksgatan. Fortsätt rakt fram och följ skyltarna mot Kyrkoruin.