Hedareds stavkyrka

Alla foton är fotade med Fujifilm X-T2 och 18-55 f/2.8-4 R LM OIS. En bra och mycket prisvärd kombination.

03082018-_DSF0324

Hedareds stavkyrka

Charmigare liten kyrka får man allt leta efter!

Hedareds stavkyrka ligger i Hedared utanför Borås och är Sveriges enda bevarade medeltida stavkyrka (den är från 1506). Jag visste att kyrkan skulle vara liten, men jag hade nog inte förväntat mig en sådan här söt liten en! Några utrop av förtjusning blev det allt. Sannorlikt var detta en ganska fattig kyrka.

Hedared by nämns första gången skriftligt 1288 i ett pergamentbrev upprättat av biskop Brynolf i Skara. Området har kallats ”Västgöta fjällar”, sedan Linné passerade 1746. Det var då ödsligt och kargt med kala berg. Jordbruket var viktigt i Hedared, men även binäringar som smide, skogsbruk och hemvävnad. Nu består Hedared av villor industrier och man har svårt att tänka sig hur det en gång i tiden såg ut.
Stavbyggnadstekniken var ursprungligen enkel och användes ofta när de första kyrkorna byggdes under 1000-talet. Sverige har bara Hedared kvar som är bevarad och byggd med stavbyggnadstekniken. Många träkyrkor brann ner (trä brinner ju ganska lätt) eller revs och ersattes med stenkyrkor. När stenhuggartekniken gjorde sitt intåg i Sverige blev det det nya heta och man ansåg att träkyrkorna var dåliga och omoderna. Och ja…brann lätt..                                          I Hedared har det funnits en stavkyrka sedan tidig medeltid. Denna kyrka uppförde man 1506 och valde (som tur är!) att fortsätta med stavbyggnadstekniken. Arbetet utfördes av timmermän med stor kunskap och hantverksskicklighet.

03082018-_DSF0349

Processionskrucifix 1200-tal, Hedareds stavkyrka

Vid en arkeologisk utgrävning 1996 fann man en liten kristusfigur i förgylld brons. Denna hade sedan länge varit saknad och ska sitta på ett kors som är i kyrkans ägo. Man monterade ihop den igen och den är nu åter ett helt och vackert processionskrucifix från 1200-talet och har fått hedersplatsen framme vid altaret. Man kan inte låta bli att undra vem som monterade isär krucifixet från början och varför. Kanske var det någon som ville stjäla bronsfiguren men sedan fick kalla fötter? Det har ju varit oroliga tider till och från och mycket kan ha hänt. Det är en av sakerna som gör mig så fascinerad och drömsk när det kommer till gamla platser och byggnader (särskilt om de härstammar från medeltiden, som jag tycker är en av de intressantaste och mest mystiska tidsepokerna), att de är så gamla och så mycket har utspelats på platsen. Tänk vad mycket drama och intriger, sorger och glädje denna kyrka har varit med om! Och kanske otäcka saker som avrättningar och häxprocesser?

03082018-_DSF0337

Altartavlan, Hedareds stavkyrka

I koret finns två altartavlor. Den äldre (kanske från kyrkans äldsta tid) är målad direkt på väggen och föreställer Jungfru Marias kröning. Den yngre från 1735 visar Jesus på korset och Moses och Aron.

Rökelsekaret och dopfunten från 1100-talet påminner om den katolska mässan.

Här är den vackra madonnaskulpturen från 1400-talet. Den är gjord i ek och anses vara ett nederländskt arbete. Den andra är en medeltida skulptur som föreställer Franciskus av Assisi.

03082018-_DSF0338

Framme vid altaret, Hedareds stavkyrka

Fram till 1735 hade kyrkorummet endast jordgolv och saknade fönster. Vid en ombyggnad tillkom fönster, trägolv, läktare och predikstol. Målningarna i skeppet är utförda i bondebarock samma år av Johan Ehrenfrid. Kyrkorummet har en helt intakt inredning från 1700 talet. Tänk om det hade fått bevarats med jordgolv och utan fönster och allt! Det tycker jag hade varit häftigt! Det hade verkligen känts medeltida och spartanskt.

03082018-_DSF0341

Läktaren, Hedareds stavkyrka

03082018-_DSF0330

Predikstolen Hedareds stavkyrka

03082018-_DSF0342

Utsikt från läktaren i Hedareds stavkyrka

03082018-_DSF0345

Bild på orginalnyckeln

Den gamla ursprungliga nyckeln är bevarad. Vad underbart att människan (ibland) förstår värdet i att bevara kultur, konst, arkitektur osv till eftervärlden!

03082018-_DSF0346

Dörren in till Hedareds stavkyrka och trappan upp till läktaren

Den gamla dörren och trappan upp till läktaren (inte rekommenderad att gå i om man är skröplig och har dålig balans!)

03082018-_DSF0323

Hedareds stavkyrka

Hedareds stavkyrka är SÅ väl värt ett besök! Du kommer inte ångra dig!

Blir du sugen på något att äta kan jag varmt rekommendera Vänga kvarn. Deras svampsoppa och bröd är fantastiskt! Miljön är vacker och avkopplande och lite speciell då det är en kvarnmiljö och bygdekvarnen har funnits sedan mitten på 1800-talet och används fortfarande till att mala mjöl (som sedan används i cafét).

Välkommen till Photo hunter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s