Skallsjö kyrkoruin

En dag då regnet stod som spö i backen åkte jag och besökte Skallsjö kyrkoruin. Även om spöregn kanske inte är det roligaste, så bidrog vädret till den nästan lite spöklika, övergivna känslan man får när man är på dylika ställen. 

Skallsjö kyrkoruin är en relativt välbevarad ruin och ligger i Floda, ca 15 km öster om Göteborg. Åker man buss (som jag brukar göra) finns det en hållplats som heter Skallsjö kyrkoruin.

17092017-17092017-_DSF1917

Ruinen var tidigare församlingskyrka i Skallsjö socken och de äldsta delarna är uppförda på 1200-talet på en då central plats i orten. Det finns dessvärre inte jättemycket information att hitta om platsen, kanske pga att det inte finns några skriftliga källor om stället förrän i slutet på 1600-talet.

Skallsjö kyrkoruin

Runt 1685 förlängdes kyrkan med 9 meter åt öster och 1774 reparerades kyrkan och innertaket välvdes och målades. Inne i kyrkan fanns familjegravar för ätterna Örnevinge och Trana. Ätten Örnevinge är den så kallade oäkta Braheätten det vill säga medlemmar ur ätten Brahe som fötts utanför äktenskap.

Skallsjö kyrkoruin

På 1860-talet byggdes en ny församlingskyrka två kilometer nordost och därefter övergavs den gamla kyrkan. Man lät den förfalla och förfallet gick så långt att man var tvungen att riva den 1896.

Skallsjö_kyrkoruin_från_norr.jpg

Så som Skallsjö kyrka såg ut 1893, tre år innan den revs

På 1930-talet renoverades ruinen och man fann 11 gravmonument från 1600 och 1700-tal på kyrkogården. Positivt är att man återfann den gamla medeltida dopfunten och den finns nu att beskåda i den nya kyrkan.

Skallsjö kyrkoruin

Skallsjö kyrkoruin

Skallsjö kyrkoruin

Med tanke på att ruinen är så pass välbevarad tycker jag definitivt att den är värd ett besök, även om informationen kring den som sagt är något sparsmakad.

Alla foton tagna med Fujifilm X-T10 och 18-55mm f/2,8-4

Välkommen till Photo hunter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s