Ragnhildsholmen

Ragnhildsholmen

Vägen fram till Ragnhildsholmen

Ragnhildsholmen ligger på Hisingen, på södra stranden av Nordre älv ca 2 mil från Göteborgs centrum. Den byggdes på 1250-talet av den norske kungen Håkan IV Håkansson. Både Kungahälla, som området på andra sidan Nordre älv kallades, och Hisingen var vid denna tid norskt. Kungahälla anlades på 1000-talet och syftet var att få kontroll och utöka handeln västerut och den låg ju strategiskt precis vid älven. Många var de kungar och storheter som besökte staden Kungahälla (tex Olof Skötkonung). År 1130 plundrades och brändes staden av venderna (ett folk från södra Östersjön), men staden återuppbyggdes och var under medeltiden en av de viktigaste handelsplatserna längst kusten. Staden hade flera kyrkor och två kloster. Kungahälla var under 1200-talet Norges sydligaste utpost och för att stärka greppet om platsen uppfördes Ragnhildsholmen på motsatta stranden.

Ragnhildsholmen

Därmed skapade sig norrmännen makt över nästan all trafik på Nordre älv. Ett jordskred strax söder om Kungälv (nuvarande Jordfallsmotet) hade gjort att nästan all trafik blockerades så den var tvungen att gå via Nordre älv.

Ragnhildsholmen

Ett gammalt namn på Ragnhildsholmen är Eagnihlarholm och i Rimkrönikan från 1500-talet kallas den Nyklaborg. Oftast har man inte gjort någon skillnad på Kungahälla och Ragnhildsholmen utan man sa helt enkelt Kungahälla eller Kungahälla slott. Ragnhild, tror man, var Håkan svärmor.

Ruinen är byggd av sten. Borggården är ca 36×40 meter och vilar ståtligt på ett granitberg, så utsikten över Nordre älv är väldigt vacker. Särskilt vackert är det att vara där lite senare på kvällen när solen börjar gå ner.

Ragnhildsholmen

Runt borgen har det legat bland annat förrådsbyggnader. På Ragnhildsholmen bodde knektar och deras befälhavare och även styresmän med anknytning till kungamakten. Man höll även fångar inspärrade här emellanåt.

Ragnhildsholmen

I början av 1300-talet härkade Magnus Ladulås son Erik, på borgen. Han hade fått borgen av Håkon V av Norge för att han hjälpte till att angripa Håkons bror Birger, som var kung av Sverige. Det var mycket drama och intriger och år 1307 går Håkon, Birger och den danske kungen ihop och belägrar Ragnhildsholmen. Efter några veckor byter de nordiska kungarna fot igen och år 1313 gifter sig Erik med Håkons dotter Ingeborg. Erik börjar planera sitt eget rike, vilket skulle motsvara ungefär dagens Västra Götaland. Men han hinner inte så långt i planerna innan han och hans bror Valdemar fängslas av Birger och lämnas att svälta ihjäl.

Ragnhildsholmen

Ragnhildsholmens historia varar bara lite över 50 år . I början av 1300-talet minskar Kungahällas betydelse och man tror att borgen blev ödelagd i en eldsvåda. Förmodligen togs då sten från Ragnhildsholmen till uppbyggandet av Bohus fästning som låg mer strategiskt till och började få mer betydelse.

Ragnhildsholmen

På 1880-talet gjordes utgrävningar på platsen och man hittade bland annat mynt, vapen, redskap med mera. Tyvärr har de bäst bevarade delarna ödelagts före 1891, sten bortfördes för att användas vid byggande av karantänstallar.

Ragnhildsholmen

Detta är en fantastisk plats och jag är glad att det ändå finns så pass mycket bevarat av en sådan här otroligt intressant historisk plats! Detta är ett område med så mycket historia! 

Jag tycker ett besök vid Ragnhildsholmen passar sig för alla årstider och på sommaren är det ett vackert ställe att till exempel ha picknick på.

Alla foton tagna med Fujifilm X-T2 och 18-55 f/2.8-4

Välkommen till Photo hunter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s