Götene kyrka

Götene kyrka uppfördes runt på 1100-talet till minne av Sankta Elin (även kallad Elin av Skövde, Helena av Skövde och Sankta Helena). Hon är Västergötlands och Skövdes skyddshelgon och pryder Skövdes kommunvapen. Sankta Elin var en rik och mäktig änka som levde i trakten av Götene och Skövde och föddes i början på 1100-talet. Hon bekostade ombyggnaden av kyrkan från träkyrka till stenkyrka. På väg till invigningen av Götene kyrka blev hon ihjälslagen. Detta omnämns dels i en skrift i äldre västgötalagen på 1200-talet och dels i en kyrklig handling från Linköpings stift. 

Götene kyrka

Kyrkan tillhör en grupp tidiga tuktstenskyrkor. Ovanligt nog är den ursprungliga planformen bevarad (många medeltidskyrkor har ju i större eller mindre omfattning byggts om och till). Det ursprungliga golvet i koret bestod av kullersten med ett tunt lager kalkbruk över. Den märkliga dopfunten finner vi på sin ursprungliga plats!

Götene kyrka

Nuvarande takvalv tillkom på 1400-talet och då byggdes även väggarna på till dess nuvarande höjd. Kalkmålningarna i koret är från 1490-talet och tillskrivs Götenemästaren. De föreställer bland annat åtta apostlar, passionshistorien, skapelsescener osv. De restaurerades av C W Pettersson år 1909. Han gjorde ett relativt hyffsat jobb för att bevara en ursprungliga karaktären (det kan man se om man jämför med målningarna i Hammarö som också är gjorda av Götenemästaren men inte restaurerade av Pettersson). Dock har det gjorts imålningar och kompletteringar (detta var rätt så vanligt förfarande) i Götene vilket medfört att detaljer missförståtts eller förvanskats tex vissa helgonattribut.

Götene kyrka

Det förekom under lång tid efteråt att riksantikvarieämbetet uttryckte misstro mot Pettersson. Han kritiserades också hårt för restaureringen i Husaby kyrka och gotlandskyrkorna.

Götene kyrka

Götene kyrka

Altarskåpet från 1400-talet

Altarskåpet är från 1400-talet och föreställer Kristus i mitten omgiven av ett kvinnligt helgon (kan det vara Sankta Elin? Svärdet stämmer, men i så fall saknas boken hon alltid avbildas ihop med) och elva apostlar.  Altaret har murats på samma sätt som kyrkomurarna och har en relikgömma som sägs innehålla ett av Sankta Elins avhuggna fingerben, vilket förvaras i ett litet silverskrin.

Götene kyrka

Götene kyrka

Predikstolen är lite speciell. Den har s.k pergamentmotiv, en en sengotisk dekoration som liknar pergamentrullar.

Både predikstolen och altarskåpet fångar ens uppmärksamhet och jag tycker att de står ut från mängden vad gäller utseende, från många andra predikstolar och altartavlor/altarskåp.

Den vackra, målade madonna figuren är från senare delen av 1400-talet och är gjord i ek. Hon mäter 97 cm.  Figuren målades om på 1920-talet och är helt oskadd.  Kristus figuren är från 1100-talet och har ingått i ett triumfkrucifix men korset är numera borta.

Götene kyrka är en mycket trevlig kyrka! Målningarna är väldigt vackra och inventarierna i kyrkan är verkligen sevärda. Speciellt roligt är det också att planlösningen som sagt är den ursprungliga och kyrkan tillhör en av de äldsta i Västergötland.

Alla foton tagna med Fujifilm X-T10 och 18-55mm f/2,8-4

Välkommen till Photo hunter

4 reaktioner till “Götene kyrka

  1. Pingback: Vättlösa kyrka – Photo hunter

  2. Pingback: Kinne Vedums kyrka – På jakt efter kulturhistoria

  3. Pingback: Våmbs kyrka – På jakt efter kulturhistoria

  4. Pingback: Medelplana kyrka – På jakt efter kulturhistoria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s