Residenset i Göteborg

Residenset, Torstenssonska palatset, Kungshuset….kärt barn har många namn. Fastigheten är Göteborgs äldsta boningshus och började byggas 1648 och stod klar 1650. Den är skyddad som statligt byggnadsminne sedan 1935 och här har flera kungar hållit till (därav namnet Kungshuset) samt fått äras med presidentbesök (George W Bush).

28032021-28032021-_DSF9721

Residenset ligger på Södra Hamngatan 1 i Göteborg och inrymmer numer bostads- och representationslokaler åt landshövdingen i Västra Götalands län och har allt sedan i maj år 1700 varit bostad åt diverse landshövdingar. Den första landshövdingen som bodde här var Erik Carlsson Siöblad, som också var den som anlade Nya Varvet i Göteborg. Han tog mutor och fick det mäktiga borgerskapet till fiender. Han dömdes till döden år 1712, men benådades.

Från allra första början ägdes tomten av den nederländska borggreven (eller burggreve som det också kallas) Jacob Van Dijck. (1567-1631) Han var en holländsk adelsman, diplomat och Göteborgs förste styresman. I Sverige under 1600-talet, var borggreve den högste juridiske och militäre ämbetsmannen i Falun, Göteborg och Malmö. I slutet av sin ämbetsperiod arbetade han mycket för att få folk (tex holländare) att flytta till Göteborg och att köpa tomter att bygga på. Efter hans död såldes fastigheten till efterträdaren Daniel Lange. När fältherren greve Lennart Torstensson år 1648 utnämndes till generalguvernör för Västergötland, Dalsland, Halland och Värmland instruerades han till att hans ”ordinarie residens” skulle förläggas till Göteborg. Han hade dock redan köpt Daniel Langes tomt för 1200 dukater och började uppföra sitt palats år 1648. Byggmästaren var Casper Wolter och huset uppfördes i den då populära holländska renässansstilen. Det hade två våningar med välvda källare och hög takresning. Lilla audienssalen har ett målat paneltak med motiv ur Ovidius metamorfoser, som är ett diktverk av den romerske skalden Ovidius (död år 18 e.Kr). Förmodligen har flera rum haft målade tak. I huvudbyggnadens bottenvåning finns den kryssvälvda entréhallen bevarad. Själva huset hade ett tiotal kammare, stora salar, flygelbyggnad och ekonomibyggnader. Varje våning var ca 275 kvadratmeter och flygeln var 140 kvadratmeter.

Portalen höggs i gotländsk sandsten och är krönt med Lennart Torstenssons grevliga vapen och med Beatas adliga vapen. Vapensköldarna byttes ut då portalen restaurerades 1979. En fritrappa som ledde upp till portalen revs redan 1774 och på 1970-talet ersattes portalen av en kopia och originalet flyttades in i huset.

28032021-28032021-_DSF9708

Den vackra portalen (om än en kopia)

28032021-28032021-_DSF9711

Vapensköldarna

Torstensson själv fick dock aldrig chans att se sitt nya hus. Han hade vistats i Stockholm sedan 1648 och varit väldigt sjuklig, vilket hade hindrat honom från att resa till Göteborg. Han dog år 1651. Fastigheten övergick då till hans änka Beata De la Gardie.

28032021-28032021-_DSF9706

Efter Beatas död 1680 ärvde hennes son, riksrådet Anders Torstensson huset. Han sålde det vidare redan efter ett år, till Torstenssons svåger, riksmarsalken Johan Gabriel Stenbock.

Residenset har emellanåt lånats ut till den kungliga makten, tex så var det kungshus åt Karl X Gustav i samband med 1658 och 1660 års riksdagar. Året 1660 kom att bli ett ödesdigert år för Karl X Gustav och han kom att aldrig mer lämna residenset (levande)….

Det var två veckor före jul 1659 som kung Karl X Gustav anlände till Göteborg. En riksdag skulle hållas strax efter nyår och den kungliga familjen skulle fira jul i Torstenssonska palatset. Sverige låg i krig med Danmark, men den senaste tiden hade det inte gått så bra för Sverige. Svenska trupper misslyckades med att ta sig in i Köpenhamn och längst Östersjöns stränder föll fäste efter fäste. Stormakterna Holland och Storbritannien tvingade Sverige och Danmark till förhandlingsbordet. På riksdagen, som öppnades 4 januari 1660 i Kronhuset, skulle rikets kritiska läge diskuteras. Kungen ville få medel beviljat till fortsatt krig mot Danmark. Under mellandagarna utbröt ens vår influensa i staden, vilken inte sällan ledde till lunginflammation. Den 11 januari 1660 lät drottning Hedvig Eleonora meddela att kungen insjuknat under natten. Karl Gustav envisades med att följa riksdagens arbete, men blev strax sämre och kom aldrig att lämna residenset igen. Han avled i huset den 13 januari 1660. På gaveln av huset sitter en minnestavla över detta uppsatt.

28032021-28032021-_DSF9718

Under sin tid som kung hade han strävat efter att göra Östersjön till svenskt innanhav. Nyckeln till att göra Sverige till den enda stormakten i Norden var att tillintetgöra Danmark. Karl X Gustav hade lekt med tanken på att göra Göteborg till huvudstad i det nya storriket, då dess läge ansågs vara perfekt.

År 1722 gjordes en del förändringar på huset med tex en ny yttertrappa, en ny våning på den ena flygelns osv och omkring år 1740 byttes de öppna spisarna mot kakelugnar och de stora salarna delades upp i mindre rum.

Vid den stora branden i Göteborg år 1804 skadades residensets stall och ekonomibyggnader och fick ersättas med nya. Då togs även delar av trädgården bort. Ja, huset har tydligen en mycket vacker trädgård. Det är ingenting som syns utifrån då omkringliggande, nybyggda hus omgärdar gården. Men den ska tydligen påminna lite om en renässansträdgård….

28032021-28032021-_DSF9709

Detalj från portalen

Den yttre planlösningen vi ser nu fick huset vid en ombyggnad 1852-1855 då det höjdes en våning och huvudbyggnaden byggdes samman med flygeln så att det blev en enda huskropp. Huset har också ökat på en hel del, från att ha varit ca 700 kvadratmeter är det nu ca 1800 kvadratmeter stort.

28032021-28032021-_DSF9713

Under 50- och 60-talen användes flera rum som kontor för länsstyrelsen. År 1980 blev Åke Norlin landshövding och Torstenssonska palatset blev åter landshövdingeresidens.

Huset kan även stoltsera med att ha haft prominent besök i form av USA:s president George W Bush. Han var här 14 juni 2001 i samband med EU-toppmötet som hölls i Göteborg (ni vet den dagen då vandaler fullständigt slog sönder stackars, vackra Göteborg……)

Denna vackra byggnad kallas för övrigt inte Kungshuset utan anledning. Som jag berättat om så lånades byggnaden ut till Karl X Gustav vid några tillfällen och han dog ju även här. Men även kungar som Karl XI har varit här, då han bodde sporadiskt här som barn. Karl XII förberedde kriget mot Norge här i byggnaden och Gustav III avvärjde härifrån en kritisk situation mot den danska armén år 1788.

28032021-28032021-_DSF9716

Göteborg har gott om vackra byggnader, vilka kryllar av arkitektoniska detaljer. Det är många olika byggnadsstilar; barock, renässans, klassicism, nyromantik osv. Det är ett riktigt äventyr att bara gå runt på stan och titta riktigt noggrant på alla byggnader så upptäcker man en hel del häftiga detaljer. Tyvärr är de flesta av dessa byggnader stängda för allmänheten så att säga. Det är privatbostäder, kontorslokaler, myndighetslokaler osv. En stängd del av kulturhistorien helt enkelt…. Och även denna byggnad står låst för allmänheten de flesta dagar på året, dock så anordnas det några enstaka gånger per år visningar av denna mäktiga och historiska byggnad! Jag har tyvärr lyckats missa VARENDA gång! Men jag hoppas på att det ska ordnas någon visning lagom till kulturkalaset. Då SKA jag gå! Efter vad jag hört så brukar intresset hos allmänheten vara enormt när det väl anordnas visningar, så det gäller nog att vara ute i god tid och anmäla sig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s