Alla foton är tagna med Fujifilm X-T10 och 18-55 f/2,8-4
En sådan liten pärla mitt bland trafik och spårvagnar och rusningstrafik!
Numer kallas den gamla begravningsplatsen vid Svingeln. Det är en av Göteborgs två judiska begravningsplatser (den andra ligger vid Östra kyrkogården) och den består av ca 800 gravar. Och vilka vackra gravar sen! När man går på denna lilla yta kan man verkligen känna historiens vingslag! Begravningsplatsen invigdes 1793, utvidgades 1814 och fick sitt namn 1817.
Begravningsplatsen andas gammal historia och den är relativt nedgången även om man håller på med ett upprustningsarbete sedan 2013 som ska vara klart 2021. För mig personligen gör det inget att det är lite nedgånget, det är så jag gillar det! Som tur är har man förstånd nog att bevara den gamla känslan och prägeln. Upprustningsarbetet handlar mer om att gå över farliga gravstenar som riskerar att välta samt tydligare märka ut vilka som ligger begravda här. Det är en hel del personer från kända judiska släkten. Tex Bonnier, Henriques, Mannheimer och Sophie Elkan som var författarinna och väninna till Selma Lagerlöf.
Kapellet är från 1864 och är byggt i morisk stil med interiör och mönster från spanska synagogor. Interiören ska tydligen vara väldigt välbevarad med kakelugnar osv. Dessvärre har kapellet alltid varit stängt när jag har varit där. Jag vet inte ens om det brukar vara öppet för allmänheten, eller bara vid speciella tillfällen.
Jag åker ofta förbi stället då jag åker förbi där påväg till mitt jobb eller på väg till stan, men det är ytterst sällan jag ser några besökare på begravningsplatsen. Märkligt! Den är ju så fantastiskt vacker och bär på så mycket historia! Den står oftast helt öde… Det finns så mycket att se här, så många gamla och vackra gravstenar.
1780 bildades Mosaiska församligen av de judiska släkterna Delbanco, Henriques och Salomon och på begäran av Henriques avsattes 11 kvadratmeter till en judisk gravplats. Gravplatsen utökades 1817 och var Mosaiska församligens enda gravplats fram till 1915 då Nya Mosaiska kyrkogården sydost om Östra kyrkogården, invigdes.
Har du inte varit här innan så borde du skriva upp denna på din lista över platser att besöka. Särskilt om du bor i Göteborg!