Den nuvarande ruinen har flera föregångare, bland annat en tidig stavkyrka från slutet på 1000-talet som sannolikt har legat på den gamla begravnings- och kultplatsen Boryd mullbacke. Efter digerdöden vid 1350-talet förföll kyrkan helt, men det byggdes upp en ny av en av traktens bönder…

Lagmansered kyrkoruin
Det var bonden Lagman som lät bygga upp en ny stavkyrka på sin gård Lagmansered år 1465. Denna var i bruk fram till 1612 då den brändes ned av danskarna i den så kallade Brännefejden. Ännu en ny kyrka byggdes år 1639, denna gång en kyrka i gråsten utan torn. Den bekostades av Sidonia Grip, änka efter greve Johan Casimir Lewenhaupt på Koberg slott. De bekostade även kyrkan i Erska vid samma tid. Kyrkan brann både 1704 och 1710 men reparerades igen.

koret i Lagmansered kyrkoruin
Dödsstöten kom den 21 april 1929 då kyrkan ödelades fullständigt. Den brann mitt under högmässan och det blev ett eldhav på mindre än en halvtimme. Två ladugårdar intill brann också ned. Vissa inventarier räddades, tex så finns dopfunten bevarad i den nya kyrkan.
Kyrkan hade ett smalare rakslutet kor, vapenhus framför portalen i söder, torn i väster med en påbyggnad i trä från 1842 och ett oktogonalt gravkor från 1752 med kupoltak i öster, det Ribbingska gravkoret (Ribbing är en svensk uradelsätt som enligt något osäkra källor går tillbaka ända till 900-talet). Det användes som sakristia från tidigt 1800-tal.

Det Ribbingska gravkoret

Där vapenhuset med portal låg

Västtornets plats

Så som kyrkan såg ut efter branden 1929. Bild från digitaltmuseum.se
Ruinen restaurerades 1939 och klockstapeln uppfördes 1940. 1956 hade murarna vittrat sönder så mycket att de därför sänktes till ca 1 meters höjd, den höjd de har idag. Vid samma tid anordnade man det stora träkorset och stenaltaret. Kyrkogården används fortfarande till begravningar.

Murarna innan sänkningen. Bild från digitaltmuseum.se
Efter branden gjordes en omröstning om var en ny kyrka skulle byggas – på den gamla platsen eller på en som var mer central i socknen. Sedan slutet på 1800-talet hade man haft diskussion om att ha en mer centralt belägen kyrka och även innan branden var många av gudstjänsterna förlagda till skolan, som låg centralt i socknen. Resultatet av omröstningen blev egentligen att majoriteten ville ha kyrkan på samma plats, men eftersom fel ansågs ha begåtts vid röstningen så upphävdes 1930 Kyrkostämmans beslut. Så slutligen byggdes den nya kyrkan upp på en mer central plats i socknen på mark som sålts från slottet Koberg, ca 2 km från den gamla kyrkan. Den nya kyrkan invigdes 1935.

Ett äldre bårhus står på kyrkogården

Ett gammalt hjulkors av okänd ålder
Om du som jag fascineras av ruiner så är Lagmansered kyrkoruin väl värd ett besök! Det är ändå så pass mycket kvar av ruinen att den blir riktigt intressant. Det är alltid spännande att gå runt och föreställa sig hur det såg ut när kyrkan var hel och fin.
Och fördelen med ruiner är ju att de alltid är öppna, dygnet runt, alla dagar!
Alla foton tagna med Fujifilm X-T2 och 18-55 f2.8-4 samt vintage objektivet Mamiya Sekor 35mm f2.8