Vassändas kyrkoruin

Vassända kyrkoruin ligger norr om Trollhättan. Kyrkan låg nära Brätte som från 1500-talets mitt och fram till 1644 var Vänersborgs föregångare. Historian kring kyrkan är ganska anonym då det inte finns mycket dokumenterat om den.

Vassända, eller Watns enda som det hette på 1200-talet och Wazämndha år 1397, ligger inte långt från Naglum, som också hade en kyrka som numer är en ruin. År 1792 planerades det att man skulle slå ihop kyrkorna och bygga en ny stor, då båda kyrkor var i stora behov av upprustning. Det hela drog ut på tiden då många sockenbor ville behålla sina kyrkor. År 1800 slogs de till sist samman och de båda gamla kyrkorna övergavs och förföll relativt snabbt.

22022019-_DSF4171

Hur Vassända kyrka såg ut är lite oklart, man vet att den var rektangulär, ca 17 meter lång och 8 meter bred. Den hade inget torn utan klockorna hängde i en klockstapel och den hade ett vapenhus på västgaveln. Den ruin man röjde fram på 1940-talet kan ursprungligen ha varit medeltida men blev troligen om och tillbyggd på 1600-talet.

Då denna landsände var uppmarschområde för fientliga arméer på 1500-talet och 1600-talet blev säkerligen Vassända kyrka hårt åtgången vid flera tillfällen. Socknen är i alla fall känd från slutet av 1200-talet och en liljesten man funnit i ruinen gör att man kan anta att kyrkan funnits där omkring år 1200, kanske tidigare.

22022019-_DSF4172

22022019-_DSF4174

Då ruinkyrkor undersöktes före 1960 var man inte lika noggrann som man är idag. Målsättningen var mest att röja upp och konservera ruinen. Man brydde sig sällan om att undersöka kyrkans byggnadshistoria, om där funnits någon äldre föregångare och liknande. Man undersökte och dokumenterade inte heller gravarna som påträffades. Tyvärr utsattes Vassändas (och Naglums) kyrkoruiner för denna behandling varför deras äldsta historia är i det närmaste okänd idag.

22022019-_DSF4180

22022019-_DSF4178

Det finns bara två bevarade gravvårdar vid ruinen. Den ena finns det ingen information om och inskriptionen är oläslig. Vid den andra finns dock en tydlig skylt uppsatt där man kan läsa att det är Wilhelm Kruses gravplats. Enligt skylten var han lantmätare, poet och mångsysslare. Han föddes i Göteborg 1674 och dog 1739 på sin gård Låckered. Vidare kan kan läsa att han var den förste att byta koppar i Dalsland och han biträdde även Karl XII med förskansningarna av Ed. På wikipedia kan man läsa att han även var fornforskare och målade i akvarell och tecknade. Han var moralist och motsatte sig starkt supande och svordomar. Han ska tydligen ha föreslagit detta botemedel: ”tredje gången full, är att hasta på slut, / tå skal han ledas till stupestock ut.”  Vissa av hans dikter har tryckts och vad han diktade om var väldigt blandat material tex lärodikter i lantmäterikonst, nationalekonomiska rim, hyllningsdikter, rimmade inlagor, psalmer med mera.

22022019-_DSF4160

Wilhelm Kruses gravplats

22022019-_DSF4163

Gravvård tyvärr oläslig

En ganska så trevlig kyrkoruin även om det inte är så mycket bevarat från den. Synd att det finns så lite historia omkring den som är dokumenterad. Det är alltid väldigt intressant när man får reda på lite mer om vad som har hänt omkring kyrkan under alla hundratals år den faktiskt funnits där. Men värd ett besök tycker jag allt att den är! 

Alla foton tagna med Fujifilm X-T2 och 18-55mm f/2.8-4

Välkommen

En reaktion till “Vassändas kyrkoruin

  1. Pingback: Naglums kyrkoruin – På jakt efter kulturhistoria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s