Alla foton är fotade med Fujifilm X-T2 och 18-55 f/2.8-4 R LM OIS. En bra och mycket prisvärd kombination.
Jag älskar medeltidskyrkor! Även om Luttra kyrka är lite mer modernt inredd inuti än vad jag hade velat, är det ändå en fin kyrka. Jag gillar den framförallt för det höga röda trätornet korset högst upp, som glänser så fint.
Luttra kyrka ligger strax utanför Falköping och uppfördes i slutet av 1100-talet/början på 1200-talet. Förmodligen föregicks kyrkan av en tidigare, mindre kyrka vars rester man använde när man uppförde denna. Kyrkan plundrades och brändes ner av danskarna 1566, det år då de härjade i Falbygden. De försökte uppenbarligen även få med sig kyrkklockorna men misslyckades. Man nämner ”en söndrig klocka” i inventarieförteckningen 1583. Klockorna fick flytta in i kyrkan från klockstapeln år 1813, samma år som man byggde tornöverbyggnaden i trä.
Kyrkan har renoverats flera gånger på 1900 talet, närmare bestämt 1901, 1928 och 1955. Bänkinredning och predikstol byttes ut 1901 och tyvärr (vilket var ganska vanligt) målade man kyrkan invändigt i vitt. Detta innebar att man överkalkade de sista fragmenten av ett ordspråk som fanns på norra väggen och som löd: ”Klockan slår. Tiden går. Mänska det besinna”. Rätt fint ordspråk enligt min mening.
Som tur är kom man på bättre tankar vid renoveringen 1928 och försökte återställa kyrkan något till hur den såg ut före renoveringen 1901. Bland annat så åkte den moderna predikstolen ut och man tog ner den äldre predikstolen, som är i provinsiell barockstil från mitten av 1700-talet. Den hade man nämligen gömt undan på vinden vid 1901 år renovering! Det är en mycket fin predikstol med skulpterade figurer i trä, föreställande Markus med lejonet, Matteus med ängeln, Jesus med jordgloben och Lukas med oxen. Den medeltida dopfunten flyttades åter in i kyrkan efter att ha stått ute på kyrkogården.
Intressanta inventarier är bland annat de två träskulpturerna på syd- respektive nordvägg. De föreställer evangelisterna Markus och Johannes och är från 1700-talet. Predikstolen gjord i trä från 1700-talets början. Dopfunten från medeltid och som är kyrkans äldsta föremål. Altaruppsatsen med drag av provinsiell senrenässans och barock och som är från 1752. Den har målningar föreställande Petrus och Paulus.
Under valvet till stigluckan ligger en rejäl gravhäll med inskriptionen ”ION BENGSON” och med årtalen 1698 och 1789.
En till gravhäll på golvet i vapenhuset.
Träskulpturerna från 1700-talet föreställande Markus och Johannes.
Utanför kyrkans mur finns 3 gravvårdar (inklusive 2 järnkors) från början på 1800-talet bevarade.
Omgivningarna kring Luttra kyrka är väldigt fina och personligen har jag en viss förkärlek för Falbygdens kuperade landsbygd.
Några hundra meter från kyrkan finns även en otroligt välbevarad gånggrift som är 5000 år gammal. Definitivt värt ett besök om man ändå är vid kyrkan!
Närmaste hållplats för att ta sig till Luttra kyrka är: Luttra kyrka väg 46. Med bil: väg 46 från Falköping mot Ulricehamn. Ta vänster mot Vartofta.