Alla foton tagna med Fujifilm X-T2 och 18-55 f/2.8-4.
Falekvarna är ett ganska intressant besöksmål. Det ligger en liten bit utanför Falköping på den kuperade och vackra Falbygden. Det är en s.k kvarnby med rik kulturhistoria. Den ser kanske inte så mycket ut för världen och den är lätt att missa. Som tur är är det tydligt skyltat vid landsvägen med en kulturminnessymbol och ”Kvarnby” och sedan väl framme vid byn finns det en del informationsskyltar vid de olika kvarnarna.
Byn ligger utmed Kvarnbäcken, ett vattendrag med stor betydelse i ett annars relativt vattenfattigt landskap. Falekvarna omnämns redan under medeltiden. Det har funnits 13 kvarnar utmed denna bäck, idag återstår 6 st i varierande skick, några kvarngrunder och två tydliga vattensystem. Falekvarna var en jordbruksby men 12 av gårdarna hade egen kvarn. Några var dock frälsekvarnar, dvs de löd under en storman eller någon ur prästerskapet. Flera av gårdsnamnen går att känna igen än idag, en del är svårare att härleda.
Örlids kvarn var en överfallskvarn med 4 alnars fallhöjd. Den har haft ett vattenhjul och ett malstenspar. Den nuvarande kvarnen uppfördes 1909, tidigare låg den ca 75 meter nedströms den nuvarande. I kvarnbyggnaden finns mjölnarbostaden kvar med rum och kök. Jag hade velat gå fram och kika in genom fönstren eller se om det var öppet, men det var så fruktansvärt överväxt med högt gräs och bråte, så jag kom snabbt på andra tankar.
Kvarnverksamheten upphörde 1918, men bostaden kom att användas av mjölnaren i Mellomkvarn under 1920-talet. I Örlids kvarn rensade man den tröskade klövern för att få frö till nästa års utsäde. Detta förekom i flera av kvarnarna. I den gamla kvarnen hade man använt sig av sten huggen ur natursten från Lugnås, men i den nya använde man den mer moderna konstkvarnstenen som var gjuten.
Gläshagens kvarn var en överfallskvarn med 4 alnars fallhöjd. Den har haft ett vattenhjul och ett malstenspar. I kvarnen malde man framför allt för den egna gårdens behov. Det rörde sig om brödmjöl och kreaturfoder. Kvarnen hade en mjölnarbostad med ett rum och kök och där bodde en familj med 6 barn vid 1900-talets början. Lite mer trångbott än vad vi är vana vid nu för tiden! Mjölnaren flyttade 1921. Verksamheten upphörde på 1930-talet, men vattenkraften användes för tröskning fram till 1940-talet.
Lycklig var jag som fann en övergiven och förfallen (men vacker) sekelskiftsvilla i närheten av kvarnen! Har inte kunnat hitta någon information om denna. Kanske hör den ihop med kvarnen på något sätt.
Mellomkvarn var en överfallskvarn med 6 alnars fallhöjd. Den anges som frälsekvarn i 1685 års jordebok och tillhörde baron von Knorring. Den omnämns som egen fastighet 1817 och ytterligare jordegendom tillkom genom köp från Tomtens kvarn 1842. På 1840-talet ansökte man om ytterligare ett malstenspar, men dessa fick bara användas höst och vår för att inte kapaciteten från Mellomkvarn skulle inkräkta på de övriga kvarnarnas verksamhet. I kvarnen finns en kammare, den var för liten som bostad åt mjölnaren och hans familj så de bodde under olika perioder i de andra kvarnarna (b la Örlids kvarn). Kvarndriften upphörde på 1940-talet. Invid kvarnen fanns även ett mejeri där verksamhet pågick fram till 1939. Mejeriet revs på 1970-talet.
Falekvarna är helt klart värt att besöka! Det finns inte alltför gott om sådana här gamla byar och samhällen där man har bevarat dess rika historia och den där känslan av gammal kulturhistoria.