Forshems kyrka

Alla foton tagna med Fujifilm X-T2 och 18-55 f/2.8-4

Det finns gott om välbevarade medeltidskyrkor i Sverige och Västra Götaland är ett av de kyrkotätaste landskapen med gott om lämningar från medeltid, vikingatid, järnålder osv.

Forshems kyrka i Götene är en av dessa välbevarade medeltidskyrkor som har gott om det gamla kvar.

Forshems kyrka

Forshems kyrka har många unika stenreliefer och är den enda kända kyrkan i Norden som är helgad åt den heliga gravens ära. Totalt finns det 7 stenreliefer bevarade. De är alla huggna av samma stenmästare (vars namn är okänt) och som även utsmyckat Skara domkyrka. Relieferna är huggna i sandsten från Kinnekulle.

Forshems kyrka

Över porten är en relief huggen, som föreställer hur Kristus (i mitten) välsignar kyrkobyggandet. Till vänster är stenmästaren och till höger är donatorn (ingen av dem är känd till namnet). Donatorn ger Kristus en kalk och han avbildas som en herreman eller kanske en korsfarare. Många tror att det är en korsfarare eller riddare som är avbildad och att detta är ett bevis för att någon från Forshem faktiskt var med på ett korståg ända ner till det heliga landet. Det ser ut som att riddaren trampar Kristus på foten och detta sägs vara en arabisk sed för att visa vördnad.

Forshems kyrka

Stenrelief över passionssviten, Forshems kyrka

Denna stenrelief föreställer passionssviten med korsfästelsen och korsnedtagningen, Kristus frälser själar ur dödsriket och ängeln och de tre kvinnorna vid den tomma graven (längst till höger är den uppståndne Kristus).

Forshems kyrka

Forshems kyrka

Port och stenrelief

Forshems kyrka

Stenrelief av helgonen S:t Martin och S:t Nikolaus, Forshems kyrka

Visar legenden hur Martin, till vänster, blev omvänd. S:t Martin symboliserar givmildhet och barmhärtighet. Till höger är S:t Nikolaus från Myra (nuvarande Turkiet). Han är sjöfarares och handelsmäns skyddshelgon.

Forshems kyrka

Ett mycket stort och mycket vackert triumfkrucifix från 1300-talet. Man återfann det nere i ett av gravkoren, vid 1929 års restaurering och det har förmodligen suttit framme i triumfbågen ihop med ett korskrank, vilket dolde det mesta av koret för församlingen.

Forshems kyrka

Det finns två brudbänkar från 1700-talet framme i koret. Denna tillhörde Storckenfeldtska familjen.

Forshems kyrka

Forshems kyrka

Förutom Storckenfeldt har kyrkoherden och prosten Lagerroth samt maka Ulrica Hallbeck, fått en hedersplats. Lagerroth på utsidan nära kyrkan. På stenen kan man bland annat läsa att han tackas för ”40 årig nitfull tjenst innom Forshems församling”. Han dog 1826.

Äldsta delen av kyrkan är långhuset som är från 1130-talet, valven är senmedeltida. Under 1200-talet revs det romanska koret och ersattes av det gotiska vi ser idag.

På 1700-talet byggdes kyrkan om till en korskyrka och 1891 revs det medeltida tornet som tycks ha varit äldre än 1100-tals kyrkan och kan ha uppförts i anslutning till en träkyrka. Det nya tornet gjordes till en kopia av det gamla.

Vid en restaurering 1929 (då man även hittade triumfkrucifixet) tog man fram de vackra 1600-tals målningarna som varit överkalkade (1800-talets besatthet av att göra kyrkorna ljusa och moderna tro?)

Forshems kyrka

Målningar Forshems kyrka

Forshems kyrka

Altaret, Forshems kyrka

Forshems kyrka

Forshems kyrka

Forshems kyrka

Forshems kyrka

Den vackra predikstolen tillverkad 1673–1676 av Nils Bratt

Forshems kyrka

Forshems kyrka

Jag gillade Forshems kyrka väldigt mycket och den kändes speciell med bland annat sina unika stenreliefer. Väldigt nära Hällekis tågstation ligger den också. Klart åker man bil behöver man ju inte oroa sig för sånt.

Välkommen till Photo hunter

3 reaktioner till “Forshems kyrka

  1. Pingback: Kinne Vedums kyrka – På jakt efter kulturhistoria

  2. Pingback: Mölltorps kyrka – På jakt efter kulturhistoria

  3. Pingback: Medelplana kyrka – På jakt efter kulturhistoria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s