Eskilstunakistor

Eskilstunakistor är ett tidigkristet gravmonument i sten, som skapats med inspiration från den anglosaxiska traditionen, där man lät begrava väldigt betydelsefulla personer i en särskilt utformad stenkista. En överväldigande del av kistorna är dock inte påträffade i Eskilstuna utan framförallt i Väster- och Östergötland. I Västergötland har man funnit spår efter ett drygt tjugotal, varav hälften kommer från Husaby. Den har fått sitt namn pga att den första kompletta kistan man hittade var i Eskilstuna (år 1912). Kistorna består av fem stycken ornerade stenhällar; två sidohällar, två gavelhällar och en lockhäll. Vissa kistor saknar sidohällar och då har locken lagts direkt på marken. Funktionen med Eskilstunakistorna har inte varit att begrava de döda i själva kistan utan kistan placerades över den dödes gravplats som ett monument. Utgrävningen av två Eskilstunakistor vid Husaby i Västergötland, visade dock att man hade gravlagt på den berörda platsen vid tre olika tillfällen vardera, men att det understa lagret och möjligen även det mellersta var äldre än Eskilstunakistan.

 

Tillbaka till Kinneveds kyrkaKinneveds kyrka

 

Välkommen till Photo hunter

5 reaktioner till “Eskilstunakistor

  1. Pingback: Kinneveds kyrka – Photo hunter

  2. Pingback: Norra Härene kyrka – Photo hunter

  3. Pingback: Brahekyrkan – På jakt efter kulturhistoria

  4. Pingback: Husaby kyrka – På jakt efter kulturhistoria

  5. Pingback: Västerplana kyrka – På jakt efter kulturhistoria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s