I Torslanda låg troligen Hisingens främsta kultplats där Tor tillbads och brytningen mellan asatro och kristendomen var hårdare här än på många andra håll. Kyrkan byggdes på denna hedniska offerplats som ett tecken på Jesu seger över det mörka och onda….
Och det troligtvis äldsta trädet på Hisingen har sitt hem på kyrkogården!

Torslanda kyrka. Kyrkogården
Enligt norsk-isländsk källa skulle Bohuslän ha kristnats redan av Olav Trygvasson i slutet av 900-talet, men några kyrkor eller kristna minnesmärken är dock inte bevarade från denna tid.
Torslanda kyrka är en av Göteborgs äldsta kyrkor och är uppförd i slutet av 1100-talet eller början av 1200-talet. Sägnerna kring kyrkans uppförande är många (vilket inte är helt ovanligt med medeltidskyrkor. Många kyrkor har sägner kring uppförandet, som liknar dessa). En av sägnerna säger att kyrkan först byggdes på Kyrkobacken men att allt alltid blev nedrivet på natten och flyttat till den nuvarande platsen. En annan sägen berättar om Jätestenen, nordost om Torslanda by, som skulle vara slungad av en jätte mot kyrkan. Kyrkan har förändrats mycket genom åren och det som finns kvar av den ursprungliga kyrkan är långhuset. Vapenhuset byggdes 1766, koret byggdes nytt 1780 och sakristian tillkom 1806.
Torslanda har två dopfuntar. En medeltida från 1200-tal och en från slutet av 1600-talet. Den nya ersatte den medeltida, men när kyrkan renoverades 1898 hittade man den gamla dopfunten utanför kyrkan och lät placera den inne i kyrkan igen.

medeltida dopfunt i Torslanda kyrka

Dopfunten från 1690, Torslanda kyrka
Från början var kyrkan även ett slags skyddsrum. Det var orsaken till att kyrkan från början bara hade två små fönster mot söder. Torslanda låg under medeltiden i gränsbygden mellan Norge- Danmark- och Sverige, så behovet av skydd för befolkningen torde varit stort. Efter 1658 när Bohuslän blev svenskt blev det mindre oroligt. Redan före 1735 öppnade man fler fönster i långhuset. År 1835 fick kyrkan de antal fönster och den storlek på fönstren som vi ser idag.

Långhuset upp mot koret

Läktaren
Läktaren är byggd 1671 och har målningar av Jesus och de 12 apostlarna.

Altarskåpet
Det mycket vackra altarskåpet är från 1400-talet, årtalet 1690 som står målat på skåpet indikerar det åtal som skåpet blev ommålat. Skulpturerna föreställer Jesus och hans 12 apostlar, men den okände mästaren har här bytt ut Judas (i mitten högst upp till vänster) mot Olav den helige (kung Olav av Norge). Han står där i kungliga regalier och silveryxa med foten på ett vilddjur. Vilddjuret symboliserar hedendomen som besegrades genom Kung Olav. Olav den helige var ett populärt tema för medeltidens konstnärer och förekommer på många håll. Det finns tex en skulptur i Sankt Olofs kyrka i Skåne, som är väldigt lik denna. Silveryxan kunde lyftas av för att sedan strykas fram och tillbaka över en sjuk person, allt enligt ett rituellt mönster. Tron på yxans undergörande kraft var länge stark. Man vet inte med säkerhet om detta altarskåp funnits i Torslanda kyrka ända sedan medeltiden eller om det köpts från någonstans i Bohuslän vid denna tid. Mellan åren 1786 och 1896 hade man istället en annan altartavla, men vid restaureringen 1896 fick altarskåpet tillbaka sin plats.
Det blågrå gustavianska ståuret som står bredvid altarskåpet är skänkt av Almhults och Kärrs vadlag 1796.

Predikstolen
Den fina predikstolen är från 1627 och är tillverkad i trä och målad. Timglaset (som är en medeltida traditionskvarleva) är från 1600-talet. Porträtten runt själva predikstolen föreställer de fyra evangelisterna.

Triumfkrucifix
Det stora triumfkrucifixet som hänger i korets början är troligtvis ett inhemskt arbete från slutet av 1400-talet och restaurerades 1896. Bilder på den lidande Jesus var typiskt motiv för konstnärerna på 1400- och 1500-tal. Varje korsända har en avslutning i form av en fyrklöver. De verkar ha haft någon illustration som nu är borttagen. Liknande krucifix finns i kyrkorna på Gotland.

Basunängel
Basunängeln som hänger i kortaket är en gåva till kyrkan. Den tros tillkommit tidigare än år 1737. Inskriften lyder: ”Står upp i döde och kommer i domen”.

Koret
De vackra glasmålningarna är gjorda av Fritiof Svensson år 1958.
Oljemålningen som sitter på väggen föreställer Susanna i Babylon och är gjord av Johan Rodin 1781 och skänktes till kyrkan året därefter.

koret
På kyrkogården finns det häftigaste trädet (och antagligen det äldsta) som jag har sett! Det kallas ”den tusenåriga linden”. Ingen aning om det verkligen är 1000 år, men det sägs att det troligtvis är Hisingens äldsta träd i alla fall. Mäktigt var det!

Den tusenåriga linden

klockstapeln
Nuvarande klocka är gjuten i Stralsund 1656 och är förmodligen en gåva från hövitsmannen Ivar Krabbe på Bohus. Han var länsherre på Varbergsslott och på Bohus fästning och ägde ett flertal slott i Skåne. Krabbe var egentligen en bitter svenskfiende och en av tillskyndarna av kriget mot Sverige 1657 och hade åren 1657–1658 framgångar i strider i Bohuslän och Västergötland, i den så kallade Krabbefejden.
Platsen där Torslanda kyrka ligger har länge varit en plats ägnad rit, magi och tillbedjan. Tron på offrandets betydelse levde kvar länge och så sent som 1594 fungerade kyrkan som offerkyrka.
Kyrkan har rätt generösa öppettider, men när jag var där skulle det hållas begravning ett tag senare, men jag fick lov att gå runt och fota innan gästerna kom.
Alla foton tagna med Fujifilm X-T2 och 18-55mm f/ 2.8-4