Valstad kyrka

Valstad kyrka – en nyromansk skapelse med dansk-skånsk karaktär med ett monumentalt, ståtligt medeltidstorn, som efter ett jordskalv 1904 har en svag lutnig, och unika medeltida portaler.

11082019-11082019-DSCF8614

Valstad kyrka och dess medeltidstorn

Valstad, eller Hwalfstadhum som det skrevs 1323, ligger sydväst om Tidaholm kring ån Ösan. Det finns en del fornlämningar i området bland annat gånggrifter och fem stycken gravfält från järnålder. År 2000 bodde det 247 personer i socknen, så det är en sån typisk liten svensk by ute på vischan.

Västtornet i Valstad tillhör ett av Västergötlands ståtligaste västtorn, helt och hållet uppfört av kvaderhuggen sandsten och med skulpturalt utsmyckad kolonnportal. Detta talar för att en storman bekostade bygget som patronus (”beskyddare”). En spiraltrappa i sydvästra hörnet leder upp till det första våningsplanet, Denna tornkammare har möjligen nyttjats av kyrkans byggherre, som här kunde övervaka mässan i enskildhet.

11082019-11082019-DSCF8578

Bakom den lilla dörren döljer sig spiraltrappan upp till tornet

Kyrkan är ursprungligen byggd på 1100-talet som en romansk anläggning med västtorn, långhus och kor med absid. Den har dock genomgått stora förändringar och om- och tillbyggnader genom årens lopp. Det som uppenbart finns kvar av medeltidskyrkan är dess magnifika torn samt två stycken portaler; en i söder från vapenhuset in i långhuset och en i väster in i tornet. Dessa portaler anses av forskare vara unika i sitt slag och anses var gjorda av den så kallade Otravadmästaren. Otravadmästaren var en anonym konstnär som gjorde dopfuntar och portalreliefer. Han har fått sitt namn efter en dopfunt från den nu försvunna Ottravads kyrka. Dopfunten finns i Dimbo-Ottravad kyrka och på dopfunten återfinns ett självporträtt av mästaren själv.

Ovanför varje portal finns en tympanon, som är försedda med bilder i relief och föreställer bibliska motiv.

11082019-11082019-DSCF8612

Västportalen

Sydportalen (de översta bilderna) visar en rundbågig portal, krönt med fyra mindre rundbågar och överst fyra trianglar samt flankerade av två par arkader. Den västra portalen (de nedre bilderna) visar en gestalt med korsstav i höger hand och en bok i vänsterhanden. Boken har inskriften: DNS HIS XPS som betyder Dominius Ihesus Christus. I nedre vänstra hörnet finns en gåtfull figur som kan föreställa en klippa eller grotta där onda makter håller till.

Man tror att vapenhuset tillkom på 1200-talet med tanke på själva portalen, som är ett typisk 1200-tals konstverk. Vid samma tid upptogs nya fönster med spetsbågsomfattning av sandsten, med Skara domkyrka som förebild. Vid 1500-talets slut var kyrkan i dåligt skick och ett sekel senare diskuterades en utvidgning som aldrig blev av. På 1880-talet diskuterades åter en ombyggnad och 1890 utfördes en omfattande ombyggnad. Det blev en kompromiss mellan arkitekt Herman Theodor Holmgrens planer och riksantikvarie Hildebrands värnande om det romanska monumentet. Kor och sakristia revs och långhuset utvidgades och försågs med korsarmar. En ny sakristia och ett kor med absid byggdes. Tyvärr målades kyrkans 1700-tals målningar över i samma veva…. 

Koret renoverades igen 1972 och korfönstret är ett arbete av Bo Beskow och föreställer ”Livets träd”. Fönstret är en rekonstruktion av det medeltida absidfönstret. Altaret pryds av ett krucifix som är ett träsnidesarbete från 1700-talet.

11082019-11082019-DSCF8595

11082019-11082019-DSCF8597

Den södra korsarmens port har på utsidan en ståtlig och vacker portomfattning i nyromantisk stil. Tympanon har bokstäverna Alfa och Omega samt en blomma i relief. Allt är av finhuggen sandsten.

11082019-11082019-DSCF8615

Jag som älskar gamla gravstenar blev glad när jag hittade två gravhällar på vapenhusets östvägg (och lite annan bråte i form av sönderslagna stenar, som kanske har varit något spännande…). Dessa är från 1600-talet och gjorda i kalksten och sitter fast på väggen med järnklamrar.

Kyrkan är stor, ljus och luftig inuti och jag gillar verkligen exteriören med den skåns-danska influensen! Det magnifika medeltida tornet och portalerna bidrar också till att göra den här kyrkan sevärd tycker jag.

Predikstolen är vacker och är tillverkad 1704 av den kända bildhuggaren Johan Ullberg d.ä. Han har gjort många predikstolar och altartavlor till kyrkor i Sverige, även hans son Jonas Ullberg var en känd bildhuggare. Predikstolens reliefer visar bilder ur Jesu liv.

 

Lite kuriosa: I närheten av Valstad, vid Dimbo by fanns förr en plats kallad Heligstad (Helig stad), på kartan är det utmärkt som Stadsbacken. Denna plats nämns i olika handlingar från 1524-1610. Det lär ha förekommit marknader här fram till 1610, då Karl XI förbjöd all sådan verksamhet. Även Erik XIV skall ha varit motståndare till dessa marknader.

11082019-11082019-DSCF8611

Vy in i tornet

11082019-11082019-DSCF8641

11082019-11082019-DSCF8663

 

 

Alla foton tagna med Fujifilm X-T2 och 18-55mm f/2.8-4

 

Välkommen till Photo hunter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s