Ullene kyrkoruin och nya kyrka

Ollenee som det skrevs 1330, eller Ullene som vi säger nu för tiden ligger i Falköping kommun och är en fin liten lantlig by, som trots sin ringa storlek har en stor och känd årlig marknad som lockar många besökare. Namnet har tolkats som att det innehåller gudanamnet Ull, vilket är ganska vanligt i ortnamn i Sverige och Norge. Detta tyder på en omfattande kult kring guden Ull (trots att han inte nämns så mycket i Eddorna) och han tillhör ett äldre skikt av förkristna nordiska gudar. Ull var styvson till guden Tor.

Under medeltiden fanns två kyrkor i socken, Ullene och Åsaka kyrkor, vilka båda byggdes under tidig medeltid. Åsaka ligger ca 3 km söder om Ullene kyrkby. På 1400-talet nämns socken som Aska Vllene sokin, vilket skulle kunna tyda på att de tidigare har varit skilda socknar. Ullene gamla kyrka bedöms ha uppförts omkring år 1200 och låg så att säga ”mitt på torget”. Den muromgärdade ruinen ligger väldigt vackert på en stor kulle (troligtvis en gravhög, s.k storhög) och den går en liten smal, ranglig stentrappa upp till toppen.

17052021-17052021-_DSF1080

Kyrkan var uppförd i romansk stil med rakslutet kor. Långhusets innermått var 8,5×6,5 meter och koret var 4,5×3,5 meter. Den var byggd i tuktad sandsten och bearbetad gråsten. Sandstenen användes främst i yttermurarna och gråstenen i korets golv. Bänkar av sten har funnits längst korets norra och södra sidor. Kyrkogården var rund; 50 meter i diameter. Den enda ingången var genom ett mindre vapenhus på den södra sidan och sakristia saknades. Vapenhuset var troligtvis yngre än själva kyrkan. Det fanns en trång, rund valvbåge som skilde kyrkan från koret. Kyrkan ska ha haft spånklätt tak. 

17052021-17052021-_DSF0987

Här var ingången till kyrkan

I kyrkorummet var det 11 kvinno- och 9 mansbänkar och altarbordet hade en överdel av trä. Det fanns förr en klockstapel med en mindre klocka, som numer tjänstgör som lillklocka i nya kyrkan. På kyrkogården har major Volters familjegrav från 1600-talet funnits, men gravhällen är flyttad och finns nu på en av den nya kyrkans ytterväggar.

17052021-17052021-_DSF1012

På Västergötlands museum i Skara finns ett medeltida skåp från den gamla kyrkan. Skåpet har en ruininskrift som lyder: ”Ullir”. Träkorset som är uppsatt utanför kyrkoruinen är tillverkat 1969 av kyrkvärden Karl Lans och det hölls en invigning av kyrkoruinen samtidigt. 

Den gamla kyrkan revs år 1847 och samtidigt byggdes den nya kyrkan ca 100 meter längre bort. Med åren växte ruinen igen allt mer och blev tillsist inte mer än en träddunge. Länsmuseet i Skara beslöt 1968 att göra en utgrävning. Man fann bland annat skelett under golvet i kyrkan samt en hel del mynt, varav vissa från medeltiden. Man fann tex drottning Margaretas Penning från 1300-talet. Mynten förvaras nu i myntkabinettet i Stockholm.

17052021-17052021-_DSF1002

Den nya kyrkan i Ullene uppfördes som sagt år 1847, samtidigt som den gamla revs. Den är byggd i empirstil. 1800-tals kyrkor brukar inte tilltala mig nämnvärt, men visst är den fin så sett. Men inte spännande, charmig, mysig och hemlighetsfull som jag tycker medeltidskyrkor är.

17052021-17052021-_DSF1019

17052021-17052021-_DSF1017

17052021-17052021-_DSF1014

På skylten står det: ”År 1847 byggdes denna kyrka”

I Ullene hålls den årliga marknaden ”Ulla-marten”. Denna har hållits sedan långt tillbaka i tiden på Ullene hed i byns utkant. Socknen utsågs till årets Falbygdssocken år 2008.

En av de mest kända personerna från Ullene är den kloka gumman Göta-Lena. Hon bodde på Lilla Malmeslätt (hennes hus revs 1930) på 1860-talet och var granne med ”Ullaklon” som var en krog (Ullene krog). Hennes riktiga namn var Lena Jansdotter Göthe och hon föddes 1802 i Smula socken. Hon var en mycket känd spåkvinna och hon var känd över stora delar av Västergötland. Hon sades kunna bota sjukdomar och se vem som stulit ett föremål osv. Hon kunde även sätta trollskott på folk. En del sägner berättar att hon samspråkade med djävulen. 

17052021-17052021-_DSF1066

En annan personhistoria från Ullene handlar om Cajsa Håkansdotter från gården Stommen i Ullene socken. Hon blev dömd för mordet på ett nyfött barn och blev för detta halshuggen och sedan bränd på bål den 15 november 1699. Hon hade haft umgänge med en gift man, ryttaren Jon Jonsson, som också bodde i Ullene. Hon var änka sedan 3 år tillbaka och hade 5 barn. Enligt henne var barnet dödfött och hon hade gömt det under ett tomt ölfat i källaren. Men man fann barnet med en linnefåll hårt knuten om halsen. För den som vill läsa mer kan man göra det här: http://www.fnf.nu/_filer/bagerfeldt/56%20D%C3%B6md%20till%20halshuggning%20(2012).pdf

17052021-17052021-_DSF1068

Under de år som många svenskar emigrerade till Amerika, så var det totalt 42 st emigranter från Ullene.

Precis bredvid kyrkan så ligger den fantastiskt vackra gamla skolan, som även har varit församlingshem. Numer är den privatägd, om jag inte fattat fel. Vacker så det förslår är den i alla fall! Tyvärr har jag gått bet vad gäller att hitta lite mer information om den.

17052021-gamla skolan

Under promenaden runt i byn sprang jag och mor min (som var med) även på en byggnad som ser väldigt lik ut en affär. Efter vad jag klurat ut är det en f.d affär/lanthandel men har inte lyckats lista ut om det är samma affär som jag sett gamla bilder på på nätet och som i så fall lade ner i början på 1970-talet. Mycket spännande var det iaf! Älskar ju gamla grejer och övergivna saker osv!

17052021-f.d lanthandel-2

17052021-f.d lanthandel-4

Jag tycker det här var en mycket fin kyrkoruin som absolut är värd att besöka! Omgivningarna är också fina och så finns det ju den gamla skolan och den gamla affären att titta på också. Ligger inte alltför långt ifrån Gökhem, så då kan man passa på att besöka Gökhems kyrka och i Gökhem finns även en gammal affär med anor från runt 1870-1880-tal (som numer är loppis), om man är intresserad av sådant vill säga. 

 

Alla foton tagna med Fujifilm X-T2 samt 18-55mm f/2.8-4

Välkommen

2 reaktioner till “Ullene kyrkoruin och nya kyrka

  1. Fredrik Adetoft

    Vilken spännande blogg du har! Jag fann den när jag ville läsa lite om Vassända eftersom jag bor i Vänersborg och väldigt historieintresserad. Det ska bli fantastiskt att följa historiens vingslag.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s