Forsby kyrka

Forsby kyrka är en, i många aspekter, intressant kyrka. Inte minst för att det är Sveriges äldsta daterade kyrka. 

Den ligger i Forsby socken några kilometer utanför Skövde utmed väg 194. Åker man buss finns en hållplats som heter Forsby kyrka. I korputsen är det ingraverat med latinska siffror, datumet för invigningen: 13 augusti 1135.

Forsby kyrka

Invigningsdag Forsby kyrka

Vad som också är intressant är att kyrkan står på en storhög från järnåldern. Det fanns ett dekret utfärdat från påven i Rom, som sa att man skulle uppföra nya kyrkor på samma platser man tidigare använt för att begrava de döda och helga gudarna. Man kan säga att Forsbyborna verkligen tog påven på de orden!

Forsby kyrka

Vid en utgrävning i samband med ombyggnad av kyrkans sockenmagasin, fann man en kalkmila som troligen varit i bruk när kyrkan uppfördes! Sockenmagasinet är för övrigt från 1700-talets första hälft och övre plan användes som magasin fram till 1904 och undre plan var kyrkstall. Vid en inventering av sockenmagasinet 2006, påträffades ett trasigt kläde som låg undanstoppat. Undersökning visade att det är en mässkjorta daterad till 1400-tal! Den skänktes 2008 till Statens historiska museum i Stockholm.

Forsby kyrka

sockenmagasin, Forsby kyrka

Det är dessvärre inte de enda medeltida kyrkskatter som skänkts till statens historiska museum. Även ett triumfkrucifix från 1130 tal (ett av Sveriges äldsta), en liten tavla med en madonnabild från tidig medeltid och en mässhake av siden tillverkad i Regensburg på 1200-talet, finns numer på SHM. Inventarierna har väl ansetts vara värda för mycket (kulturhistoriskt om inte annat) för att det ska ha känts tryggt att förvara dem i kyrkan. Många av våra medeltidskyrkor ligger ju väldigt öde ute på landsbygden och alla är inte larmade, så det är lätt för någon att bryta sig in utan att det skulle upptäckas på ett tag.  Många av kyrkorna hålls ju bara öppna på sommaren då det är som mest besökare, så vill man besöka någon av dessa ensligt belägna kyrkor är det bäst att stämma träff med vaktmästaren först så han kan öppna!

Forsby kyrka

Forsby kyrka är en tornlös kyrka med långhus, kor och absid och anses vara ett tidigt exempel på romanskt inflytande från Skåne. Kyrkan fungerade under medeltiden som offerkyrka, folk offrade för att undgå sjukdomar osv. Efter reformationen blev kyrkan en ödekyrka, men togs åter i bruk på 1600-talet.

År 1665 förlängdes kyrkan västerut och på 1860 talet genomgick den en rätt hård renovering. Dörren som använts i förlängningen av långhuset murades igen, ny orgelläktare byggdes, fönstren förstorades. Bågen mot koret vidgades och man plockade bort altaruppsatsen. Kyrkan vitmålades invändigt (väldigt vanligt att man gjorde så när man renoverade på 1800-talet, för att göra kyrkan ljusare och luftigare), detta medförde att Johan Risbergs draperimålningar som fanns runt takfoten målades över. Som tur är finns hans målningar i taket i alla fall kvar! Det Adlerforska vapnet som hängde på två krokar på väggen togs ner och finns nu på Västergötlands museum i Skara. Krokarna som vapnet hängde på finns kvar och syns till vänster i bilden nedan.

Forsby kyrka

Adlerfors är en svensk adlig ätt och på 1600 och 1700-talet bodde de på Huseby gård inte långt från kyrkan

På kyrkogården finns två stavkorshällar och två liljestenar från medeltid.

Predikstolen är i barockstil och från mitten av 1600-talet och prydd med fyra apostlar. Timglaset är från 1731. Det var vanligt, i medeltidskyrkor,  att man hade timglas på predikstolen. Man hade det för att hålla koll på hur länge prästen predikade, så han inte höll på för länge!

Forsby kyrka

Bänklängderna är från 1666, Forsby kyrka

Forsby kyrka

Träskulpturer på altaret, Forsby kyrka

Forsby kyrka

Dopfunten är medeltida

Det har funnits 1300-tals målningar i kyrkan men det är så svaga fragment att det har varit omöjligt att få fram dem. Målningarna i taket däremot är välbevarade och vackra. De är gjorda av konstnären Johan Risberg, från Skövde, år 1745. De föreställer Kristi födelse, Kristi uppståndelse, yttersta domen och de dödas uppståndelse på Forsby kyrkogård. Det fanns en femte målning, där det nu är en tom sektion bakom målningen av de dödas uppståndelse. Denna föreställde Helvetet men skapade sådan uppståndelse och skrämde församlingsborna, så den var de tvungna att måla över.

Forsby kyrka

Målning över de dödas uppståndelse, Forsby kyrka

Forsby kyrka

Kristi födelse

Forsby kyrka

Yttersta domen

Forsby kyrka

Kristi uppståndelse

Alla foton tagna med Fujifilm X-T2 och 18-55mm f/2,8-4

Välkommen till Photo hunter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s