Bästa tiden att besöka fornbyn i Skara är under någon av de sommarsammankomster och evenemang som anordnas under sommarmånaderna. Övrig tid får man nöja sig med att betrakta de söta små stugorna, lanthandeln, kyrkan osv, utifrån, då det är stängt för säsongen. Men in på området kommer man året runt!

Hornborgastugan, Härjevad gamla kyrka och klockstapeln från Kärråkra
Fornbyn består av ett 30-tal byggnader från hela Västergötland som flyttats hit för att ge en bild av hur det gamla bondesamhället såg ut. Kring gårdarna odlas frukt, kryddor, blommor och grönsaker. Det är mycket mysigt och rogivande att vandra runt i Fornbyn!

Härjevad gamla kyrka
Härjevads gamla kyrka flyttades till fornbyn 1921. Den tjänade som sockenkyrka i Härjevad fram tills 1915 då en ny kyrka byggdes. Den uppfördes på 1600-talet och under 1700-talet tillkom sakristian och delar av inredningen. Vid mitt besök var den stängd då den bara används enstaka gånger under sommaren, tex vid bröllop och olika sommarsammankomster.
Det fanns ett torn på kyrkan som uppfördes på 1800-talet men vid nedmonteringen och flytten av kyrkan tog man inte med detta då man ville visa så mycket som möjligt av det ursprungliga utseendet.

Smidesgrind, Härjevad gamla kyrka
Vid östra ingången finns en smidesgrind från 1700-talet.
Lite gamla gravstenar och gravhällar från 1600 och 1700-tal har blivit medflyttade.

Gammal bensinpump och mjölkbord vid lanthandeln
Huset byggdes i slutet av 1880-talet och fungerade som lanthandel i Ekeskogs by nära Töreboda mellan 1905 och 1970. Här såldes livsmedel, kläder, redskap och bensin, och här låg ortens poststation från 1911 till 1967. På övervåningen fanns en liten bostad för affärsbiträdet. År 1984 återinvigdes lanthandeln i Fornbyn. Inredningen visar hur affären såg ut på 1940-talet. På bilden syns även ett gammalt mjölkbord och en gamma bensinpump.
Kärråkrastapeln och Härjevadskyrkan var de första byggnader som uppsattes i Fornbyn. Detta skedde sommaren 1921. Stapeln uppfördes år 1825 vid Kärråkra kyrka nordväst om Ulricehamn. En av klockorna i stapeln är medeltida och är inköpt från Gösslunda kyrka.

Hornborgastugan
Ryggåsstugan kommer från Hornborga socken öster om Hornborgasjön, och lär en tid ha fungerat som socknens fattigstuga. Den återuppbyggdes 1914 i Skara, och flyttades 1951 till nuvarande plats. Stugan sägs ibland vara den äldsta av Fornbyns byggnader men enklare små hus som detta byggdes under lång tid med ålderdomliga drag. Huslängan består av en bostadsdel sammanbyggd med ett litet fähus av sandsten, inte ovanligt i trädfattiga områden.

Missionshuset
Missionshuset byggdes 1871 i Daretorps socken sydost om Tidaholm, där det användes fram till 1963. Huset representerar de många folkrörelsehus som byggdes då bl a väckelserörelsen växte fram från mitten av 1800-talet. Det innehåller en samlingssal samt en liten bostad om ett rum och kök. 1982 återinvigdes missionshuset i Fornbyn i Skara.

Stuga från Händene
Denna stuga har enligt traditionen varit både komministerbostad och gästgivaregård i Händene kyrkby utanför Skara, innan den skänktes och flyttades till Fornbyn 1927. Om åldern vet man inte annat än att huset och dess bod lär ha varit de enda kvarstående efter en stor brand i Händene 1718. Huset är byggt som en enkelstuga och senare utvidgat till en parstuga. Väggarna är timrade och taket täckt av vass och torv.

Rackebystugan till vänster och Höjentorpstugan till höger.
Rackebystugan var den bäst bevarade av manbyggnaderna i den ännu långt in på 1900-talet oskiftade byn Storegården i Rackeby socken på Kålland nordväst om Lidköping. Huset flyttades 1914 till Stadsträdgården i Skara, och 1927 till sin nuvarande plats. Bostadsdelen, som består av ett stort rum och en framkammare, är sammanbyggd med brygghus och spannmålsbod. Huset är knuttimrat med tak av vass och torv. Det stora bostadsrummet har både vägg- och takfönster. Takfönstret var fram till 1800-talets mitt det enda fönstret i denna typ av stugor.
Torpstuga, troligen från 1700-talet, som tidigare har stått på Dikatorp under Höjentorps kungsgård i Eggby socken utanför Skara. Den flyttades till Fornbyn 1923. Huset är en knuttimrad enkelstuga med en bod till höger om förstugan. Taket är vass- och torvtäckt. Stugan är här placerad som flygel till den större Rackebystugan.

Inne i Rackebystugan

Vädersåg från Ekeskog
Vädersågen från Eketomten i Ekeskogs socken söder om Töreboda är troligen byggd 1861. I likhet med många kvarnar hade den sedan flyttats, innan den uppsattes i Fornbyn 1927. Den förmodas vara den sista av sitt slag i Västergötland. Sågverket är en enbladig ramsåg som drivs med vindkraft. Hättan med vingarna kunde vridas mot den rådande vindriktningen. Sågen hade en kapacitet av sju till åtta stockar per dag vid god vind. Vindkraften kunde även kopplas till en hyvel för tillverkning av takspån.

Loftbod från Nittorp
Boden härstammar från Ödegården i Nittorps socken sydost om Ulricehamn. Den byggdes troligen under 1860-talet, och består av två bodar som ställts ovanpå varandra. Den undre har varit sovelbod medan den övre, som är några år yngre, har fungerat som sommarstuga. Huset kom till Fornbyn 1927

Stuga från Kungslena
Stugan är en ryggåsstuga från 1700-talet och kommer från Kungslena kyrkby nordväst om Tidaholm. Huset flyttades redan 1914 till Stadsträdgården i Skara, och 1951 till sin nuvarande plats. Stugan är knuttimrad med tak av torv och vass. Planen är en enkelstuga med en ”storstuga” och en förstuga med en liten bod innanför
Har du vägarna förbi Skara, så glöm inte att titta in i Fornbyn!
Alla foton tagna med Fujifilm X-T2 och 18-55mm f/2.8-4 samt A Schacht Ulm Travenar 50mm f/2.8
Pingback: Härjevads gamla kyrka – På jakt efter kulturhistoria